Kapcsolat

Cégnév: Szabó Csaba
Adószám: 79116240-1-26
Cím: Szeged
Telefon: +3670/421-0112
Email: sotegla@soteglasziget.hu

Web: www.soteglasziget.hu

Környezetbarát mosás

Ide kattintva adhatja le rendelését.

KÖRNYEZETBARÁT MOSÁS - TAKARÍTÁS

Szódabikarbóna

 • 1 kg 450 Ft

A szódabikarbonát (nátrium-hidrogén-karbonát) számtalanképpen felhasználhatjuk, a lakás tisztításán keresztül, szervezetünk sav-bázis egyensúlyának beállításáig.

Használhatjuk fertőtlenítésre, puffadásra, fájdalomcsillapítóként, kis citromlével összekeverve pedig készíthetünk házi "fogkrémet" mivel igen jól fehéríti a fogzománcot... Sokszínűségét tekintve érdemes mindig tartani otthon.

Szódabikarbóna – a régi-új csodaszer

Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle. Mindig tartsunk belőle otthon!

Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható:

Tisztítja a kezet

Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk. 

Szagelnyelő

Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

Könnyíti az emésztést

Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.

Fertőtlenít

Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel

Továbbá: 

 • Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe. 
 • Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele. 
 • Mindenfajta rovarcsípésre kiváló –  a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő. 
 • Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
 • A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
 • Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás. 
 • Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van. 
 • Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
 • A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
 • A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
 • Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
 • Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.

Ide kattintva adhatja le rendelését.

Mosószóda

 • 1 kg 480 Ft
 • 10 kg 4.000 Ft

Vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is jelentõs: 30 liter vízhez kb. 3-4 evõkanál szükséges; ezel kb. fél adag ruhát moshatunk az automata mosógépekben. Kevés szódabikarbónával keverve a mosóhatás fokozható,  Öblítéshez ecetet ajánlunk, melyet természetes illóolajokkal tehetünk illatossá. A mosószódát használhatjuk mosódióval keverve is, ezt fõleg fehér ruhák esetében ajánljuk. Az erõsen szennyezett ruhák tisztításához javasoljuk az áztatást!

A mosószódát mosogatáshoz és általános tisztítószerként is használhatjuk! Adagolását a következõk szerint javasoljuk: 

ÁLTALÁNOS TISZTÍTÁS: 1 evõkanál mosószóda 1 liter vízhez bármilyen zsíros szennyezõdésre (csempe, tûzhely, padló tisztítása).

Na-perkarbonát fehéritő és folteltávolító 500g 590ft

Használati utmutató:

A vízzel való éintkezés során felszabaduló aktív oxigén mindenekelőtt a szerves foltok, mint a fű-, gyümölcs-, kávé- és teafoltok esetén úgy hat, hogy ezeket a nem-leoldható anyagokat oxidatív módon szétrombolja vagy úgy megváltoztatja, hogy azok leoldhatóvá válnak.
Nyom nélkül eltünteti például a pirosgyümölcs foltokat (málna, szeder, ribizli stb.), amikkel még az epeszappan sem mindig boldogul!!!
De használhatod a tűzhelyre vagy edénybe odaégett ételfoltok eltüntetésére, vagy pl. a "reménytelenül-kinéző-kerti-sütögetős-tárcsa" tökéletes és gyors megtisztítására.

A Nátrium-perkarbonát veszélyes anyagként jelölésköteles, mert nagy koncentrációban természetesen irritálja a szemet és a bőrt.


Ide kattintva adhatja le rendelését.

Háziszappan-mosószappan

 • 20 dkg 250 Ft
 • 50 dkg 590 Ft

       

Felhasználási területek:

 • Folttisztítás: vörösbor-, csokoládé-, paradicsom-, olaj-, fű-, kolbászzsír-, kávéfolt tisztítása. A vizes szappannal a foltot bedörzsöljük az anyag finomságához mérten, majd mosógépbe tesszük, vagy kézzel kimossuk.
 • Ház körül: permetezésre, méhészkedésre, kutya- és lóápolásra, illetve fuga és csempe tisztítására is kiválóan alkalmas.

+ Nagyanyáink idejében fürdésre, hajmosásra és mosásra egyaránt használták, mivel nem tartalmaz színezéket, illatanyagot.


Ide kattintva adhatja le rendelését.

Szappandara

 • 1 kg 1.300 Ft

Szappandara:

-   A szappandara helyes használata elengedhetetlen, hogy jó hatást váltson ki és elfogadottá tegye a terméket.

-  Helyes használat: Tegyünk harisnyába kétdiónyi adagot, kössük be a harisnya száját és tegyük be a mosógép dobjába a ruhák közé. Automata-, kézi- és forgótárcsás mosásnál egyaránt használható.

-  Színeseket 30-40 fokon,

-  Fehéreket (ágynemű, törölköző, konyharuha, ingek, köpenyek) és munkásruhákat 50-60 fokon.

-  Összetevők: szappandara + mosószóda

+  A mosógépbe, ha ezt a mosóport tesszük, nem kell vízlágyítót, vagy vízkő elleni szert használni, mivel a lúgos kémhatás lágyítja a vizet.
+  Egy kiló mosódara körülbelül 20 mosásra elegendő.


Ide kattintva adhatja le rendelését.

Triso

 • 500 g 400 Ft

A lefolyótisztítás házilag nagyon egyszerűen megoldható, ha a dugulás kiterjedése, nagysága nem lépett át egy határt. Ennek kiderítés a lefolyótisztítás otthoni eszközeivel könnyedén kideríthető. Számos "szer" létezik a probléma megoldására és kezelésére, de mint minden vegyszerrel, ezekkel az anyagokkal is vigyázzunk. Az otthoni duguláselhárítást végezhetjük WC pumpával, trisóval, ecettel és szódabikarbónával. Utóbbi két megoldás azon felül hogy megoldást adhatnak problémánkra még környezetbarátak is, mert nem tartalmaznak olyan összetevőket, amik károsíthatják élővilágunkat. 


Ide kattintva adhatja le rendelését.

Borax

 • 500 g 400 Ft

A bórax vagy más néven nátrium-borát dekahidrát, nátrium piroborát, birax, nátrium-tetraborát-dekahidrát, nátrium biborát, egy természetes ásványi összetevő, melyet 4 ezer évvel ezelőtt fedeztek fel. Általában mélyen a föld alatt található, noha az 1800-as években a kaliforniai Death Valley-ben a felszínhez igen közel bányászták ki.

Széleskörű ipari felhasználása mellett a bórax használata háztartásokban is nagyon sokrétű. Természetes mosószerként-, tisztítószerként, gombaölőként, tartósítószerként, rovarirtóként és gyomirtóként, fertőtlenítőként is alkalmazzák.

A bórax kristályok szagtalanok, fehéresek (de többféle színváltozatban is léteznek), és lúgosak. A bórax használata azért is jó, mert nem gyúlékony, nem reaktív. Lehet keverni más tisztításra alkalmas szerekkel, így a klóros fehérítővel is.

Hogyan tisztít a bórax?

A bóraxnak számos kémiai tulajdonsága van, amely hozzájárul tisztító erejéhez. A bórax és más borátok a víz molekulák hidrogén-peroxiddá alakításával tisztítanak és fehérítenek. A reakció még kedvezőbb melegebb vízben. A bórax pH-értéke nagyjából 9,5, tehát alapoldatot képez vízben, növelve a fehérítők és más tisztítók hatékonyságát.

Más kémiai reakciók során a bórax pufferként működik, stabil pH-t fenntartva, mely szükséges a tisztító kémiai reakciókhoz. A bór, a só és/vagy a bór oxigén számos organizmus anyagcsere-folyamatait gátolja. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy fertőtlenítsen és elpusztítsa a nem kívánatos kártevőket. A borátok más részecskékkel kötődnek, hogy az összetevőket szétszórtan tartsák még keverékben is, mely lehetővé teszi, hogy az aktív részecskék hatékonyabban „dolgozzanak” a tisztítandó felületen.

Vigyázzunk a bórax használattal!

S bár a házi praktikák általában kitűnőek, a bórax használata ugyanakkor kockázatokkal is jár. Igen, a bórax természetes, de ez nem jelenti egyben, hogy biztonságosabb ránk és környezetünkre nézve, mint az emberek által előállított mesterséges vegyi anyagok. Bár a növényeknek szükségük van bórra, a túlságosan sok bór megöli őket (vagyis gyomirtóként használható).

A bórax használata jellemző csótányok, bolhák, hangyák elpusztítása esetén, de mérgező az emberekre is. A krónikus mérgezésnek kitettség jelei a vörös, hámló bőrterületek, a görcsrohamok és a veseelégtelenség. A becsült halálos dózis 15-20 gramm felnőtteknél, egy gyermeket és egy állatot kevesebb, mint 5 gramm is megöl. Emiatt nagyon óvatosan kell vele bánni.

Élelmiszerek közelében soha ne használjuk a bóraxot! Gyakori, hogy szem-, bőr- és légzőszervi irritációt okoz, és azt is fontos tudni, hogy összefüggésbe hozható a meddőséggel, valamint károsodást okoz a még meg nem született csecsemőnél.

Emellett azonban a bórax használata előnyös, semmi sem indokolja, hogy ne alkalmazzuk. Ha egy kis kutatást végzünk, meglátjuk, hogy ezek a kockázatok számos más tisztítószer esetében is fennállnak - A házi praktikákkal is kell azonban vigyázni. A bóraxot megfelelően, „ésszel” kell használni. Zárjuk el a gyermekek és állatok elől, ne alkalmazzuk ételek, élelmiszerek közelében, és arról is győződjünk meg, hogy alaposan kimostuk-e őket a ruhákból, a felületekről, mielőtt azok ismét használatba kerülnek.

Vissza a főoldalra»